Pasta de capsuni

        Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine si elagitanine) si acid folic (indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fatului). De asemenea, capsunile contin fier, calciu si magneziu, dar si fibre, care usureaza procesul de digestie. Gratie acestei compozitii, ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor, a unghiilor si parului, dar si a sanatatii pielii. O cana cu capsuni furnizeaza 55 de calorii.
        Capsunele sunt fructele ideale in dietele de slabit. Pe langa gustul delicios, sunt satioase si contin peste 50 de substante benefice organismului uman. Consumul lor se recomanda pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangelui, ele mentinand si elasticitatea vaselor. Totodata, capsunele favorizeaza producerea globulelor rosii, stimuleaza metabolismul si cresc capacitatea de ardere a grasimilor. Glucidele din capsune sunt formate, din xilitol, fructoza si sorbitol, substante care ajung greu in sange, nivelul insulinei si cel al glucidelor ramanand in limite normale, fara sa apara asa-numita „criza de foame”. Pasta de capsuni este utilizata pentru albirea dintilor. Aceasta poate fi facuta repede acasa inaintea perierii, dimineata sau seara. Consecintele sunt aceleasi ca si in cazul lamaii: o curatare mai rapida si, totodata, albirea dintilor.
        Proprietati terapeutice ale capsunilor

        Capsunele sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea si purificarea sangelui. Favorizeaza tranzitul intestinal, ajuta in cresterea diurezei si tonifierea corpului. Acidul salicilic cuprins de capsuni este benefic pentru cei care sufera de guta, reumatici si artritici. Aceste fructe sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali, care combat stresul oxidativ prevenind imbatranirea precoce, afectiunile cardio-vasculare si bolile neuro-degenerative. Sucul de capsuni nu are nici o actiune asupra constipatiei, pentru ca din el lipsesc celuloza si semintele. In schimb, pentru ceilalti bolnavi, sucul de capsuni ramane un mod agreabil de a profita de calitatile acestui fruct.

        Capsuna are toate calitatile pentru a Incanta un evantai larg de consumatori: proprietati gustative, nutritive si terapeutice. Ea ascunde sub Invelisul rumen vitaminele A, B, C; saruri minerale si oligoelemente: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, siliciu, sulf, iod... dar si celuloza, glucide... Prin compozitia sa, ea este recomandata pentru Intarirea si remineralizarea organismului, sporirea imunitatii naturale a organismului, purificarea si fluidizarea sangelui, favorizand tranzitul intestinal si avand o actiune benefica asupra functiilor hepatice si presiunii arteriale, pentru tonifierea corpului si cresterea diurezei.
        Printre nenumaratele substante continute de capsuna, exista una care prezinta interes pentru reumatici, artritici si cei suferinzi de guta: acidul salicilic, care alina suferintele fara cel mai mic efect secundar, In vreme ce folosirea acidului salicilic produs In laborator nu ofera prea multe garantii.
       
        Cu totii stim ca gustul capsunilor este delicios, dar sunt de asemenea si foarte hranitoare si ar trebui, in mod ideal, sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane. Se recomanda de catre specialisti ca fiecare persoana sa consume cel putin 5 legume sau fructe proaspete zilnic, dar din nefericire, majoritatea oamenilor nu se apropie nici pe departe de aceasta cifra. Adaugand la dieta dvs. capsuni proaspete, fie ele in salate, sosuri sau ca atare, ele reprezinta o cale minunata de a asigura organismului si sistemului imuntar intariri puternice. Cercetatorii au descoperit ca nivelul ridicat de antioxidanti din capsuni poate ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi din sistemul dvs., ajutand in acelasi timp organismul sa isi repare tesuturile, dandu-i acestuia un surplus de vitamina C. O portie de capsuni va asigura 210 mg de potasiu, un mineral care ajuta la reglarea electrolitilor din corp, diminuand riscul atacurilor de inima si infarcturilor. Capsunile sunt de asemenea bogate si in esteri ai acidului folic, ingredienti cheie in producerea celulelor rosii ale sangelui si posibili adjuvanti in intarzierea instalarii bolii Alzheimer.
        MODUL DE PREPARARE AL PASTEI DE CAPSUNI
- Ca medicament natural pasta de capsuni se poate prepara In stare cruda la 1litru pasta se adauga 1kg miere poliflora si 20 ml tinctura propolis se va consuma Inainte de masa 1-2 lingurite. Se poate prepara si cu celelalte produse din gama noastra, pentru o polivitaminizare cat mai completa. Este indicat pentru o eficientizare cat mai buna a se face tratament de cel putin 3 luni si se poate continua tot anul cu pauza de 10 zile intre trimestre.
- Pentru gem (marmelada) se introduce 400 - 700 g zahar pentru un litru pasta, se fierbe aproximativ 30 minute, apoi se introduce fierbinte in borcanele sterilizate.
Pentru nectar la un litru pasta se adauga un litru apa, se introduce 200 - 400 g zahar, se fierbe aproximativ 20 minute. La finalul fierberii se abauga o aspirina la un litru continut.
- Pentru sirop se introduce 2 litri de apa la un litru pasta si 2 kg zahar. Se fierbe aproximativ 20 minute.
        Se poate consuma ca atare (fara miere, propolis).
        Temperatura de pastrare.
        Se va pastra la frigider sau se va congela continutul.